Over Nora
"Zo met je handen iets creëren van wat natte klei bracht het kind in mij naar boven..."

Een pottenbakker in Zuid Frankrijk heeft ooit het zaadje geplant.. zo met je handen iets creëren uit natte klei leek me de max , het bracht het kind in mij naar boven. Mijn eerste pottenbakles moet ergens in 2003 geweest zijn..

Dat keramiek zo’n belangrijke rol ging spelen in mijn leven dat had ik wel niet verwacht. Ik werd er na enkele jaren zo van bezeten dat ik echt ALLES wilde weten en leren wat met klei te maken had. Ik schreef me in voor een vijfjarige opleiding aan het Instituut voor Kunst en Ambachten (IKA) in Mechelen, raakte verslaafd aan youtube en instagram  en volgde extra cursussen  waar ik maar kon.

Op zoek naar meer..

Het bleek al snel dat hoe meer ik wist, hoe meer ik voelde dat ik nog niks wist . Het was simpelweg niet mogelijk om op de hoogte te zijn van alle opbouw, handvorm- en draaitechnieken, alle mogelijke stooktechnieken , decoratietechnieken en kleisoorten. En dan heb ik het nog niet over de glazuren!!!

Bovendien leek het leek wel alsof de kennis van het keramiekambacht ging verdwijnen samen met een klein groepje overgebleven ‘pottenbakkers’ in België. Zo belande ik al snel bij buitenlandse masters en docenten en werd het mijn doel om de kennis rond het keramiekambacht terug op te krikken.

Ik organiseerde mijn eerste masterclasses in 2014 en ik ben niet meer gestopt. Elke zomer ontvang ik docenten en cursisten in mijn eigen tuin en ondertussen zijn ook de online cursussen niet meer weg te denken.

Is het een hype?

De laatste jaren is keramiek echt booming en velen spreken over een ‘hype’, maar ik ben er vast van overtuigd dat het geen hype gaat blijken maar een echte terugkeer van een fantastisch medium waarin velen zichzelf gaan vinden. Ook de jongere generaties  vinden meer en meer hun weg naar dit fantastisch ambacht. (Technisch gezien ben ik GenX maar mijn kinderen noemen mij een Boomer) Ik wil hen allereerst alle mogelijke technieken aanreiken maar daar bovenop wil ik hen ook leren hoe ze zich kunnen uitdrukken in klei  en zelfs hoe ze professioneel aan de slag kunnen.

Ik ben het gelukkigst als ik iemand kleine aha-momentjes kan bezorgen of dat éne , zo belangrijke, duwtje kan geven  en ondertussen ben ik ook mijn eigen weg nog steeds aan het (her)ontdekken. Is klei niet fantastisch!?

Blijf je graag op de hoogte van al onze nieuwtjes?

Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief!

>