Draaien met José Mariscal

Hoe het begon...

Het zal nu ongeveer vijf jaar geleden zijn dat ik José Mariscal voor het eerst zag draaien. In een luttele 6 minuten stond daar een gigantische vaas met een tienie wienie nekje er aan. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik die volle 6 minuten met mijn mond wijd open heb staan gapen.

Wat een techniek, wat een snelheid en wat een perfectie!

Sindsdien is José een vaste waarde in onze tent tijdens de grote keramiek zomer. Hij houdt van iedereen en iedereen houdt van hem. Hij is charmant, grappig, behulpzaam en bescheiden en legt met plezier alles nog eens uit.

Er is slechts één nadeel aan zijn groot talent: hij draait veel te snel. Voor je goed en wel hebt kunnen zien wat hij doet staat die vaas er al. En de techniek die hij gebruikt is heel erg verschillend met wat we gewoon zijn dus iedereen heeft zoiets van : ‘doe dat nu nog eens maar wat trager…’

Daarom heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en hem gevraagd om met mij een online cursus te maken. Hierin kunnen we verder en dieper gaan dan tijdens een live workshop.

En hij zei ja!

José was enthousiast !
Samen hebben wij  verschillende lessen en modules uitgewerkt.
We beginnen superbasic met openen en optrekken en enkele gemakkelijke vormen van 1 kilo klei.
Nadien gaan we dieper in op details, zoals compresseren, de juiste draaisnelheid en  veel voorkomende fouten.

We dagen je uit kwa vormgeving met bolle vormen, lange smalle vormen, nekjes , moonjars en een heuse UFO.
Je ziet hoe José deze draait maar ook hoe hij de afdraait en verder afwerkt.

Tot slot ga ik zelf aan de slag met deze technieken met José naast me om bij te sturen.
Zo leer je van mijn fouten en ben je getuige van mijn geknoei maar ook van mijn leerproces.

ELS

'Online leren is geweldig! Je bent flexibel en kan op eigen tempo leren, ondersteund door zeer technische filmpjes die je herhaaldelijk kan bekijken. Door de afwisseling van kijken, oefenen, herbekijken leer je ontzettend veel. Je kan de vele tips beter oppikken, begrijpen, zien en op terugvallen later.

Deze online cursus is voor jou

 • als je al even bezig bent met draaien maar klaar bent voor een nieuwe uitdaging.
 • als je de basics onder de knie hebt maar soms veel moeite moet doen om hoogte in je werk te krijgen.
 • als je genoeg kopjes en kommetjes gedraaid. Je wil meer decoratieve vormen kunnen draaien en droomt van perecte curves.
 • als je al een keer vaasvormen of flesvormen draait en deze blijven zwaar en zien er 'plomp' uit.

Maar ook voor meer ervaren draaiers heeft deze cursus massa's te bieden:
groter draaien, sneller naar je eindvorm komen,
fouten corrigeren en nieuwe uitdagende vormen leren draaien.

Wat krijg je?

DRAAIEN MET JOSÉ MARISCAL

 • 7 modules
 • stap-voor-stap video's met uitleg van een master-pottenbakker
 • herhaling van centreren en openen
 • heel veel aandacht voor de optrekbeweging van José
 • na elke stap bekijken we ook de doorsnede van de vorm
 • 3-camerastandpunten zodat je altijd op de eerste rij zit en de handgrepen van José van dichtbij kan volgen
 • Nederlands ondertiteld en 2 jaar toegang
 • werkfiches die je kan downloaden met verschillende stappen
 • BONUS : als je de cursus aankoopt, krijg je ook 2 jaar toegang tot de Bonus Draaichallenge met José Mariscal

€ 395

Na de betaling krijg je je login en kan je onmiddellijk aan de slag!

Je docent

Niet alleen is José een master-draaier, hij is ook een heel ervaren docent en weet waar het schoentje meestal knelt.
Ik heb met hem al een dozijn workshops georganiseerd en ik zie mensen groeien in hun draaien en genieten van zijn ontwapenende manier van lesgeven.

Hij is zelf heel streng op zijn werk. Curves moeten perfect zijn en hij houdt van strakke, evenwichtige vormen. Wabi-Sabi is niet aan hem besteed 😉
Als een vorm er 'niet draaibaar' uitziet dan gaat hij uitvissen hoe hij ze toch kan draaien.

Petra

José is ongelooflijk. Hij gebruikt veel andere manieren om te draaien tov wat ik eerder leerde en ik heb enorm vooruitgang geboekt sinds ik lessen bij hem volgde . Ik kan veel hoger, kan beter corrigeren, teveel om op te noemen. Bovendien is hij zo down to earth en geduldig, waardoor je steeds op je gemak bent . Wanneer ik de kans heb zal ik telkens opnieuw les bij hem blijven volgen, dat zegt genoeg.

HILDE

'De verschillende camerastandpunten geven je zo veel beter zicht op de handelingen en techniek die gebruikt wordt. Bij een groepsdemo in een workshop krijg zelden zo'n goed zicht op de stand van de handen of tools'

ELma

Ik geniet van het intensieve leerproces van jouw online cursus. Ik ben heel ongeduldig en daarom is zo’n online cursus voor mij ideaal. Ik wil niet steeds een week moeten wachten voor ik weer iets nieuws kan leren. Nu kan het op mijn eigen tempo en wat mij betreft dus lekker snel. Veel oefenen, veel opdrachten en op mijn eigen moment door naar het volgende. 

Vlieg je er in?

DRAAIEN MET JOSÉ MARISCAL

 • 7 modules
 • stap-voor-stap video's met uitleg van een master-pottenbakker
 • herhaling van centreren en openen
 • heel veel aandacht voor de optrekbeweging van José
 • na elke stap bekijken we ook de doorsnede van de vorm
 • 3-camerastandpunten zodat je altijd op de eerste rij zit en de handgrepen van José van dichtbij kan volgen
 • Nederlands ondertiteld en 2 jaar toegang
 • werkfiches die je kan downloaden met verschillende stappen
 • BONUS : als je de cursus aankoopt, krijg je ook 2 jaar toegang tot de Bonus Draaichallenge met José Mariscal

 

€ 395

Na de betaling krijg je je login en kan je onmiddellijk aan de slag!

>